Iron Plus (100)
VAS C-VITAMINNAL
A vas az ún. nyomelemek csoportjába tartozó ásványi anyag, melyek létfontosságúak a szervezetnek, de csak nagyon kis mennyiségben van rá szükségünk. A vas elsősorban a szervezeten belüli oxigén szállításáért felel, de emellett számos más hasznos feladatot is ellát. Ebben segíthet az Iron Plus komplex, korszerű formulája.
Egy átlagos felnőtt szervezete kb. 2,5–5 g vasat tartalmaz. Ennek legnagyobb része a vérben hemoglobinhoz kötött, másik része ferritinben, hemosziderinben, mioglobinban és különböző enzimekben található. A vas legfontosabb és talán legközismertebb feladata a vérben a hemoglobinhoz kötött oxigén szállítása. Elsősorban tehát a hemoglobintól függ, mennyi oxigén jut el a sejtjeinkhez.
A vasnak emellett számos más, kevésbé ismert feladata is van a szervezetben. Részt vesz az energiatermelő folyamatokban, szükséges a sejtosztódáshoz, valamint szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében is.
A vasat legjobb kelát formában magunkhoz venni. A kelátképzés az a folyamat, amelynek során az ásványi anyagok emészthetővé, a szervezet számára jól hasznosíthatóvá válnak. A készítményben levő kelátkötésű kémiai forma a vas-fumarát az étrend-kiegészítőkben gyakran használt vas-szulfáttal szemben nem okoz székrekedést. Az olyan korszerű vaskészítmények, mint például az Iron Plus, kiegészítésképp C-vitamint és bioflavonoidokat is tartalmaznak, mivel ezek segítik a vas felszívódását és erősítik hatását.
FIGYELEM!
Terhes és szoptató anyák a vaskészítmények szedése előtt kérjék ki orvosuk véleményét!
Komplex multivitamin alkalmazása esetén, csak vashiányos állapot esetén ajánlott külön vaskiegészítés.
Szerves vaskelát készítmény E-vitaminnal együtt is szedhető, egyik sem veszíti el hatását.
A vas felszívódását csökkenti a kalcium, a foszfor, a magas rostbevitel, erősre főzött tea és a kávé.
Bár egészséges emberben a vas felszívódása gyomor-bélrendszeri kontroll alatt áll, tartós, nagy mennyiségű szedése betegséghez vezethet (hemokromatózis).
A tartós, magas vasbevitel felerősítheti a szervezetben a peroxidációs folyamatokat, így nő a szervezetünk antioxidáns igénye.